Mineraler, hvad gør de
Jern
Kornprodukter, kød (bl.a. lever), frugt og grønt (bl.a. broccoli). Jernet er ansvarlig for, at ilten transporteres rundt i kroppen og er derfor livsvigtigt. Mænd og ikke menstruerende kvinder: 9 mg pr dag. Drenge: 11 mg. Piger og menstruerende kvinder: 15 mg.
Zink
Kød, ost, mælk, fuldkornsprodukter. Stofskiftets omsætning. Har stabiliserende virkning på arveanlæg og cellemembraner. Vigtig for dannelse og vækst af væv og organer samt for sårheling. Mænd: 9 milligram. Teenagedrenge: 12 milligram. Kvinder: 7 milligram. Teenagepiger: 9 milligram. Gravide: 9 milligram. Ammende: 11 milligram.
Jod
Stort set alle føde- og drikkevarer indeholder små mængder jod, men de dagligvarer, der indeholder mest jod, er: fisk og skaldyr samt mel æg og grøntsager Dannelsen af hormon fra skjoldbruskkirtlen, som medvirker til regulering af kroppens stofskifte. 150 mikrogram
Fosfor
Mejeriprodukter, kornprodukter, kød og grønsager. Energiomsætningen i kroppen. Byggesten for DNA og er vigtige for knogler og muskler. Børn og unge: 700 milligram. Voksne: 600 milligram. Gravide: 700 milligram. Ammende: 900 milligram.
Selen
Kød ( især i lever og nyre), fisk, skaldyr, mælk, ost og æg, samt visse nødder, især paranødder. Kan virke som antioxidant, der beskytter cellerne mod ødelæggelse. Også vigtig for dannelse af hormoner, som holder stofskiftet oppe. Mænd: 50 mikrogram. Kvinder: 40 mikrogram. Gravide og ammende: 55 mikrogram pr. dag.
Magnesium
Kornprodukter, mælk og grønsager. Især bladgrønsager og mandler er rige på magnesium. Stofskiftet, samt for at vi kan bruge vores muskler på normal vis, og at hjertet fungerer normalt. Drenge og mænd: 350 mg. Piger og kvinder: 280 mg.
Kobber
Indmad (specielt lever), fuldkornsprodukter, nødder og skaldyr. Dannelse af hormorner og signalstoffer til brug i hjerne, nerver og binyrer. Beskytter mod frie radikaler, der er skadelige affaldsprodukter fra cellernes stofskifte. Godt for jernomsætning i røde blodlegemer. Mænd og kvinder: 1,2 milligram per dag.
Krom
Kød, ost, nødder, mørk chokolade, fuldkornsprodukter, øl-gær, skaldyr mv. Det er nødvendigt at spise varieret for at få dækket behovet. Krom er hjælpestof til insulin og fremmer sukkeroptagelsen i cellerne. Dette hjælper til at holde blodsukkeret nede. Man kender ikke behovet for krom, men et indtag på 20-200 mikrogram per dag menes at være tilstrækkeligt.
Mangan
Fuldkornsprodukter, nødder, grøntsager og frugt. Desuden i te og kaffe. Deltager i stofskiftets omsætning af kulhydrater og fedtstoffer ved neutralisering af frie radikaler. Behovet for mangan er ikke kendt, men et indtag på 2,5 - 5,0 mg menes at være tilstrækkeligt til at dække alles daglige behov.
Calcium
Mejeriprodukter som mælk og ost, samt i grove grønsager som broccoli, bønner, små fede fisk og kål. Giver knoglevævet styrke. Derudover stor betydning for muskelsammentrækning, impuls-ledning i nerverne, størkning af blodet, blodtryk og måske vægtregulering. Børn og unge: 900 mg. Voksne: 800 mg. Gravide og ammende: 900 mg pr. dag.
Molybdæn
Findes i mælke- og kornprodukter. Vigtig i svovl- og urinsyrestofskiftet samt kan muligvis nedsætte risikoen for huller i tænderne. Behovet for molybdæn er ikke fuldstændigt kendt, men det menes at ligge på omkring 75 mikrogram per dag. På grund af usikkerheden er anbefalingerne dog noget højere, 75-250 mikrogram/dag til voksne.